Aké detské zimné oblečenie potrebuješ pre bábätko, batoľa alebo predškolské deti?

Bojíš sa, ako tento rok v zime udržíš svoje deti v teple? Či už sa hrajú vonku, jazdíte v aute alebo zostávate doma, tieto tipy ti zaručene pomôžu. Ak chceš vedieť, ktoré detské zimné oblečenie udrží tvoje deti v teple, bezpečí a pohodlí počas chladného obdobia, pokračuj v čítaní.

Ako obliecť dieťa v zime do auta

Ako sme už niekoľkokrát spomínali, odborníci odporúčajú nepoužívať objemné páperové kabáty či bundy, pretože sa môžu pri náraze stlačiť, čím sa zvyšuje riziko zranenia dieťaťa.

Čo by si mala obliecť deťom namiesto toho? Obleč dieťa do tenkých vrstiev (áno, zase naše obľúbené vrstvenie) a potom, čo sa pripúta, použi prikrývku. Vo veľmi chladných dňoch vyskúšaj overal z merino vlny s dlhým rukávom pod jednodielny fleecový overal.

Detské zimné oblečenie na prechádzku

Čerstvý vzduch je pre teba aj pre dieťa dôležitý. A to aj keď je chladné počasie. Pokiaľ je bábätko v poriadku, krátka prechádzka vám v zime naozaj prospeje. Pokiaľ bolo dieťa predčasne narodené, alebo má zdravotné komplikácie, poraďte sa najskôr so svojím pediatrom.

Vzhľadom na to, že deti strácajú teplo rýchlejšie ako dospelí, odborníci sa zhodujú, že dobrým pravidlom je obliecť dieťaťu o jednu vrstvu viac, než by si nosila tie v rovnakých podmienkach.

Pokiaľ teda vyrážaš v tričku s dlhým rukávom a zimnej bunde, pridaj bábätku k oblečeniu s dlhým rukávom ešte sveter ak tomu bundu alebo kabátik. Všetko to doplň palčiaky, priliehavou čiapkou a teplými topánkami alebo capáčikmi. Teplý fusak je vhodný na prechádzky v kočíku (ale opäť ho nepoužívaj pri jazde autom).

Prvá zima bábätka: Ako chrániť novorodenca v chladnom počasí

Že bábätko má zimného počasia dosť, poznáš podľa toho, že mu slzia oči, začne byť nervózny, alebo začne plakať. Sleduj tiež známky podchladenia, ako sú modré pery, tras alebo neobvykle bledý vzhľad nosa alebo uší.

Maj teda vždy po ruke jednu vrstvu navyše, aby si v prípade potreby mohla pridať, alebo naopak ubrať. Pamätaj na to, že každý materiál má iné vlastnosti a hrejivosť.

Oblečenie na hranie v snehu - aké zvoliť pre batoľa?

Vybaviť dieťa akéhokoľvek veku na hranie na snehu môže byť oriešok. Ale nenechaj sa zastrašiť. Nebráň malému prieskumníkovi zažiť jedny z najväčších zimných radovánok.

V šiestich mesiacoch, keď ešte nechodí, bude pravdepodobne nadšené z novej štruktúry snehu. Základné pravidlo pre zimné oblečenie pre novorodencov na hranie na snehu kladie veľký dôraz na to, aby deti zostali v suchu.

Nepremokavá kombinéza alebo bunda a nepremokavé nohavice a topánky sú nutnosťou. Nezabudni tiež na čiapku a nepremokavé rukavice. Na horské zimné výlety pridaj aj opaľovací krém a slnečné okuliare, pretože slnečné lúče sa odrážajú od snehu.

Podľa nás neexistuje žiadny stanovený limit na dobu, počas ktorej sa dieťa môže hrať vonku na snehu. Vždy použi svoj najlepší úsudok a pri prvom náznaku nepohodlia vezmi bábätko dovnútra. Kto iný pozná bábätko lepšie ako ty?

Aké oblečenie vybrať pre deti pre pobyt vo vnútri?

V zime často prichádza pokušenie zabaliť deti do niekoľkých vrstiev, aj keď ste vo vnútri. Ale ako sa hovorí, nič sa nemá preháňať. Ideálna teplota je medzi 19°C a 22°C a pravidlo jednej a viacerých vrstiev platí aj vo vnútri.

Takže ak tebe vyhovujú dve vrstvy, dieťa potrebuje tri. Dobrým spôsobom, ako skontrolovať, či mu nie je príliš horúco alebo zima, je položiť ruku na bruško alebo chrbát, ktorý by mal byť teplý, ale nie spotený.

Zabránenie prehriatiu dieťaťa je obzvlášť dôležité, keď spí, pretože prehriatie môže prispieť k syndrómu náhleho úmrtia dojčiat.

Potenie, vlhké vlasy, začervenané tváre a zrýchlené dýchanie sú príznakmi prehriatia, takže pokiaľ to pozoruješ, odstráň vrstvu oblečenia. Pokiaľ spí tvrdo, jeho postieľka je zbavená voľnej podstielky a teplota je nastavená na vhodný rozsah, je pravdepodobne tak akurát.

Veríme, že tí naše tipy pomohli urobiť si jasno v tom, ako svoje dieťa obliecť.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.