Ako poznám či je bábätku zima?

Táto otázka trápi snáď každého rodiča. Vieš, podľa čoho poznať, či je dieťaťu zima? Bohužiaľ orientovať sa podľa studených detských rúčok je zavádzajúce. Chceš vedieť prečo?

V chladnejšom počasí obvykle telo do okrajových častí spomalí prietok krvi. Tú naopak smeruje do miest, kde sú životne dôležité orgány.

Preto v zime najchladnejšej časti tela sú práve tváre, nos, uši, ruky a nohy. Vďaka tomu nemožno podľa rúk zistiť, či je bábätku zima alebo nie.

Existuje ale jeden rýchly fígeľ, ako to spoznať. Vonku siahni bábätku na zátylok. Ak je teplý, potom je bábätko dobre oblečené. Doma môžeš bábätku skontrolovať aj hrudník.

 

 

Pozor, nezabudni ešte na jednu dôležitú vec. Ak zistíš, že je bábätko za krkom horúce a dokonca spotené, je mu horúco. V tom prípade uber jednu vrstvu.

Oveľa častejšie dochádza k prehriatiu detského organizmu, než k jeho prechladnutiu. Neobliekaj deti až príliš. Zvoľ múdre riešenie z merino vlny. Merino vlna je skvelý regulátor teploty, ktorý vie hriať aj chladiť zároveň.

U bábätiek a menších detí vo všeobecnosti platí, že im obliekame o jednu vrstvu viac, než máme my. U väčších detí platí, že to, čo máme my, to dáme aj dieťaťu.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.