Akú zvoliť veľkosť funkčného oblečenia?

Predstav si, že chodíš v takých dlhých nohaviciach, ktoré ti neustále padajú pod nohy, alebo že si musíš vytriasť ruky zo svetra. Všetkého veľa škodí. Takže príliš voľné oblečenie nie je dobré, ale samozrejme príliš tesné oblečenie obmedzuje voľný pohyb.

Preto mysli na to, aby pod funkčným oblečením bolo miesto na ďalšie vrstvy. Pod funkčnou bundou by mali mať deti priestor pre mikinu bez toho, aby ich oblečenie sťahovalo cez ramená. Dieťa by malo byť schopné natiahnuť paže rovno hore bez toho, aby mu vyliezlo brucho alebo sa rukávy zhrnuli cez zápästie.

A čo čiapka? Prečo deťom stále padá a ako vybrať správnu veľkosť? To sa dozvieš tu.

Rovnako veľkosť nepremokavých nohavíc by mala umožňovať priestor aj pre medzivrstvy. Uisti sa, že v nich dieťa urobí drep bez toho, aby oblečenie ťahalo cez zadok. Aj keď je lákavé kúpiť nepremokavé nohavice, ktoré sú väčšie, aby vydržali dlhšie, je dôležité, aby zapínanie nohavíc nesiahalo pod nohy alebo topánky. Zabrániš tak zbytočnému opotrebovaniu.

Oblečenie si vždy doma v pokoji vyskúšajte s obuvou a uistite sa, že nie je príliš tesné (obzvlášť, keď sú pod topánky pripevňuješ gumy od nohavíc).

Ako môžete spoločne s dieťaťom otestovať, že ste pre neho vybrali správnu veľkosť? Nechaj ho,

  • nech urobí niekoľko výskokov
  • alebo kolená hore
  • vylezie na stoličke
  • alebo sa chvíľku plazí po zemi.

Pokiaľ mu nič nebráni v pohybe, vybrali ste správne! U malého bábätka tento test samozrejme neurobíš. Tam si ustráž, aby oblečenie nebolo nikde napäté, bábätko sa v ňom nekrčilo a mohlo sa voľne pohybovať. Ďalšou známkou toho, že tvoje bábätko z oblečenia vyrástlo, je, že sa ti zle oblieka.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.