Prečo investovať do udržateľného detského oblečenia - tri pádne dôvody

V posledných rokoch sme boli svedkami toho, že sa stále viac značiek rozhodlo vytvárať oblečenie vyrobené z udržateľných látok (merino vlna, hodváb, tencel, konope, umelý hodváb z bambusu a azlon zo sóje).

Tu je prečo: výrobný proces je šetrnejší k životnému prostrediu, oblečenie má zvýšenú odolnosť a pre mnoho ľudí menšie podráždenie pokožky. S tým ale narástla aj cena tohto oblečenia. Prečo do neho investovať?

Priekopníkom v tomto „eko“ hnutí je sektor detského oblečenia. A nie je sa čomu diviť. Došlo k veľkému nárastu množstva dostupného udržateľného detského oblečenia. To nie je žiadne prekvapenie, pretože výhody sú nedoceniteľné.

To, na čom novým rodičom naozaj záleží, je blaho ich nového malého uzlíčka radosti a udržateľné detské oblečenie určite spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť a pohodlie.

Priekopníkom v tomto „eko“ hnutí je sektor detského oblečenia. A nie je sa čomu diviť. Došlo k veľkému nárastu množstva dostupného udržateľného detského oblečenia. To nie je žiadne prekvapenie, pretože výhody sú nedoceniteľné.

To, na čom novým rodičom naozaj záleží, je blaho ich nového malého uzlíčka radosti a udržateľné detské oblečenie určite spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť a pohodlie.

Poďme sa spolu pozrieť na tieto 3 hlavné výhody udržateľného dojčenského oblečenia a prečo by si mala zvoliť udržateľné detské ponožky, čiapky, overaly a body pred inými dostupnými možnosťami.

Výhoda prvá: Menej podráždenie a lepšie pohodlie

Bežná bavlna sa pestuje pomocou chemických hnojív a pesticídov, ktoré môžu spôsobiť podráždenie, pokiaľ má vaše dieťa citlivú pokožku. Značky, ktoré si vyberajú konvenčnú bavlnu alebo neudržateľné látky, majú s veľkou pravdepodobnosťou za prioritu nízke náklady. Je teda možné, že farbivá alebo pomocné látky, ktoré použili pri výrobe, majú viac dráždivých látok. Pokiaľ máš doma bábätko s citlivou pokožkou, pozor!

Na druhú stranu, udržateľné dojčenské oblečenie je vyrobené s ohľadom na maximálnu starostlivosť o bábätká a životné prostredie. To je dôvod, prečo budú pravdepodobne pri výrobe použité farbivá s nízkym dopadom na životné prostredie. Bez ohľadu na to, či má vaše dieťa citlivú pokožku alebo nie, nákupom udržateľných či organických produktov ich chránite. Nech sa deje, čo sa deje.

Výhoda druhá: Veľká odolnosť

Všetci vieme, že bábätká a batoľatá sú skvelými tvorcami „nehôd“ :-) Škvrny, škvrny a zase škvrny. Tie sú každodennou rutinou pre všetkých rodičov. Ako rodičia preto chceme kupovať dojčenské oblečenie, ktoré je odolné a vydrží niekoľko praní v rade.

Štúdie ukázali, že organická bavlna je odolnejšia ako konvenčná bavlna (biobavlna má väčšiu hrúbku vlákna). S istotou môžeme povedať, že sa na BERGAM pre vás snažíme vyberať detské oblečenie, ktoré je „vyrobené tak, aby vydržalo“.

Vieš, ako správne prať oblečenie z merino vlny? Prečítaj si náš článok Ako prať merino oblečenie, aby zostalo čo najdlhšie „ako nové“.

Výhoda tretia: Šetrné k životnému prostrediu a eticky vyrobené

Hoci väčšina značiek udržateľného dojčenského oblečenia sú malé spoločnosti, môžeme s istotou povedať, že sa starajú o životné prostredie a sociálnu spravodlivosť. Okrem používania udržateľných tkanín sa mnoho z týchto produktov tiež dodáva s recyklovanými obalmi, používajú na tlač sójový atrament a čo je najdôležitejšie, sú vyrobené eticky.

Pokiaľ máš podobnú životnú filozofiu a chceš sa vyhnúť rýchlej móde, pri ktorej, ako sme si povedali, tlačia výrobcovia na cenu (teda šetria nielen na materiáloch, ale aj na pracovnej sile), je udržateľná móda jasnou voľbou.

Nojo, ale udržateľné detské oblečenie je často drahšie…

Na Bergam povzbudzujeme rodičov, aby prešli od „rýchleho módneho oblečenia“ (FAST FASHION) k „pomalému nakupovaniu“ (SLOW FASHION). To znamená, že vám ukazujeme, ako premýšľať o dopade na životné prostredie, než si kúpite tričká alebo šaty, ktoré plánujete nosiť po dobu 3 mesiacov.

Viac o fast fashion sa dozvieš tu.

Namiesto toho, aby ste utrácali 20 eur za tri detské body, ktoré sa už po prvom nosení možno nikdy nebudú vyzerať rovnako, investujte tých 20 eur za kvalitné body, o ktorom viete, že z neho môžete vyťažiť maximum - tvojmu dieťaťu ho oblečieš viackrát a tiež ho pri správnom praní len tak nezničíš.

Ako už bolo spomenuté, udržateľné detské ponožky, čiapky a ďalšie odevy sú vyrobené z tkanín, ktoré buď nepoužívajú chemikálie, alebo menej škodlivé chemikálie (ako farbivá). To ich nevyhnutne robí nákladnejšími ako iné dostupné možnosti.

Na prvý pohľad udržateľné dojčenské oblečenie môže byť drahšie, ale ak vezmeš do úvahy dopad na životné prostredie, bezpečnosť a pohodlie, ktoré prináša, a pridáš na trvanlivosti a pokoji, bude celková cena oveľa nižšia, než si myslíš.

Stále viac sa stretávame s tým, že mnoho ľudí začína chápať vplyv zmeny klímy a je ochotných na ne reagovať (prechod na solárnu energiu alebo jazda v elektrickom vozidle). Myslite aj na to, čo sebe aj svojim deťom každý deň obliekate.

Na Bergam nájdete detské oblečenie pre bábätká, batoľatá a väčšie deti od hlavy až po päty. Vieme, aké ťažké môže byť vybrať detské oblečenie.

Chceme vám tak uľahčiť život ako to len ide – či už ste čerství rodičia, starí rodičia alebo rodičovstvo už máte v malíku.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.