Prečo sú na merino vlne žmolky?

Žmolky na merino vlne. To je problém, ktorý k merino vlne tak trochu patrí. Môžeme ťa uistiť, že žmolkovanie vlny nie je známkou zlej kvality. Prečo žmolky na merino vlne vznikajú a čo s nimi môžeš robiť? Na to sa pozrieme v tomto článku.

Žmolkovanie je prirodzený jav pri oblečení, ktoré je vyrobené z vlnených vlákien. Bohužiaľ existuje veľa mylných predstáv o žmolkovaní vlny, rovnako ako o praní vlny. Sme tu preto, aby sme vyvrátili niektoré z týchto mýtov.

Čo sú to žmolky?

Určite vieš, o čom hovoríme, ale poďme si to presne definovať: Žmolkovanie je to, keď sa na vlnených odevoch začnú tvoriť malé, nadýchané guličky, ktoré podliehajú určitému opotrebovaniu alebo treniu.

Prečo zaobstarať deťom merino oblečenie sa dočítaš tu.

Žmolkovanie je prirodzený jav pri oblečení, ktoré je vyrobené z vlnených vlákien. Bohužiaľ existuje veľa mylných predstáv o žmolkovaní vlny, rovnako ako o praní vlny. Sme tu preto, aby sme vyvrátili niektoré z týchto mýtov.

Čo sú to žmolky?

Určite vieš, o čom hovoríme, ale poďme si to presne definovať: Žmolkovanie je to, keď sa na vlnených odevoch začnú tvoriť malé, nadýchané guličky, ktoré podliehajú určitému opotrebovaniu alebo treniu.

Žmolky môžu vyzerať trochu ošuntelo a pri prvej skúsenosti s merino vlnou svojho majiteľa prekvapia. Majú tendenciu sa vyskytovať na miestach, ktoré sú vystavené väčšiemu treniu, ako sú podpazušie, chrbát a rukávy (najmä okolo zápästia).

To isté platí u detí. Pokiaľ máš doma malé batoľa, ktoré neustále lezie alebo sa plazí, bude jeho tričko pravdepodobne viac žmolkaté ako u predškoláka. Pamätaj, že žmolky tu nebudú navždy. Žmolkovanie na merino oblečení sa po niekoľkých noseniach sa v priebehu času bude objavovať menej a menej.

Čo skutočne znamená žmolkovanie na vlnenom odeve?

Prečo sa žmolkuje kvalitný vlnený výrobok? Je to normálne alebo som si kúpila nekvalitný tovar? Chápeme tvoje obavy a chceme ti to dnes povedať na rovinu: Žmolkovanie NIE JE známkou nekvalitnej vlny, ale v skutočnosti je to pravý opak. Je to vlastne jeden z najväčších mýtov, pokiaľ ide o úroveň kvality a trvanlivosti vlnených odevov.

Teraz vieš, že žmolkovanie nie je známkou nekvalitného odevu alebo produktu, pravdepodobne si ale stále kladieš otázku: Ako zabrániť žmolkovaniu merino vlny?

Ako bolo uvedené vyššie, žmolky ťa budú trápiť iba na začiatku nosenia tvojho vlneného odevu. Akonáhle všetky uvoľnené vlákna pri prvom použití vystúpia na povrch, žmolkovanie sa začne pomaly zastavovať.

Tu je niekoľko tipov, ako minimalizovať tvorbu a množstvo žmolkov

  1. Starostlivo dodržuj pokyny prania. Podrobný návod ako na to nájdeš v tomto článku.
  2. Keď perieš oblečenie z merino vlny, nezabudni ho pred praním obrátiť naruby. Pri praní v práčke využi prací program na vlnu alebo vyper svoje oblečenie v ruke.
  3. Na vlnené odevy používaj pracie prostriedky na vlnu. Veľmi dobré je používať prostriedok s lanolínom, ktorý obalí chlp vlny, uhladí ho a ten potom nemá takú tendenciu žmolkovať.
  4. Per jednotlivé farby oblečenia oddelene. Žmolky sú viac viditeľné, ak perieš dohromady viac farieb.
  5. Nepreťažuj práčku! Keď dáš všetky svoje merino kúsky do práčky, ponechávaš malý priestor na pohyb odevu, čo môže podporiť žmolkovanie.
  6. Zamysli sa, či tvoje merino oblečenie vôbec potrebuje prať.
  7. Merino vlna je prirodzene odolná voči škvrnám a taktiež voči telesným pachom. Tak prečo oblečenie neskúsiť jednoducho vyvetrať.
  8. Pokiaľ budeš merino prať, vysuš oblečenie na plocho buď na uteráku alebo na sušiaku na bielizeň.
  9. Pokiaľ môžeš, snaž sa minimalizovať trenie a oder svojho obľúbeného merina.

Ako sa zbavíš žmolkov na merino oblečenie

Už sme si povedali, ako znížiť žmolkovanie na oblečení, ale poďme sa pozrieť na to, čo robiť, aby si žmolky odstránila.

Je to podobné ako pri novom vlnenom koberci – keď sa uvoľní vlákno, vysaješ ho. No, rovnaké je to s vlnenými odevmi. Odstránenie týchto prebytočných žmolkujúcich sa vlákien sa zastaví, akonáhle bude odev používaný a prebytočné vlákna sa odstránia.

Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť: ručne, detským hrebienkom, tupou žiletkou alebo ručným elektrickým zariadením.

Za nás je najlepšie riešenie žmolky ručne odstrániť. Ostatné alternatívy ako je žiletka či elektrický strojček na žmolky odporúčame v minimálnej miere. Aj keď budeš sebaopatrnejší, môžeš poškodiť priadzu vlny a na malú nenápadnú dierku je hneď zarobené.

Utešili sme tvoje obavy z tvorby žmolkov na tvojom obľúbenom vlnenom kúsku? Mysleli sme si to. Keby si potrebovala zodpovedať akékoľvek ďalšie otázky, neváhaj sa na nás obrátiť.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.