Systém cibule, alebo ako správne nielen v zime vrstviť oblečenie u detí i dospelých

Tiež často premýšľate o tom, ako správne vrstviť oblečenie, aby ste sa v ňom vy aj vaše dieťa cítili príjemne za všetkých okolností? Poďme si niečo povedať o všade spomínanom trojvrstvovom systéme, ktorý sa skladá z funkčnej bielizne, tepelnoizolačnej vrstvy a ochrannej vrstvy.

Vedieť sa správne obliecť do akýchkoľvek podmienok znamená veľkú slobodu. Odmenou za to sú nezabudnuteľné okamihy v prírode vás i vašich detí, ktoré vedia vykúzliť napríklad voda, blato alebo ľad. Počet vrstiev sa odvíja od počasia i aktivít, ktoré máte práve vy aj vaše deti v pláne. Buďte ako cibuľa! Majte viac tenkých vrstiev.

Prvá vrstva, alebo kvalitné funkčné oblečenie priamo na telo

Hlavnou funkciou tejto vrstvy je odvádzať pot od pokožky a udržovať tak pokožku tela neustále v suchu a teple. Základom správneho vrstvenia je, aby vám oblečenie nebolo príliš voľné, ale naopak nebolo ani veľmi tesné. Je teda potrebné zamedziť medzerám medzi telom a bielizňou

Zaujíma ťa, čo na seba v zime, aby si sa hneď nespotila? Prečítaj si náš článok o tom tu.

 

Odporúčame u dospelých túto vrstvu tvoriť tričkami z merino vlny s krátkym aj dlhým rukávom a merino nohavicami. U nás na e-shope nájdete širokú ponuku pre ženy, mužov aj deti. Môžete samozrejme siahnuť aj po oblečení zo syntetických vlákien, ako je polypropylén alebo polyamid. Čo sa ale budeme rozprávať, vlnené odevy sú o dosť šetrnejšie k našej planéte. Oblečenie by malo mať ploché švy, aby vás nikde nič netlačilo.

U väčších detí je to veľmi podobné, ako u dospelých. Ale čo bábätká? Kvalitnú základnú vrstvu vytvoríte z detského body a pančucháčov z merino vlny.

Druhá vrstva, alebo keď sa ochladí

Druhá vrstva má funkciu predovšetkým termoizolačnú, čiže má za úlohu udržať telo v teple. Musí byť dobre priedušná, aby odvádzala pot od tela. Pokiaľ nastane mierne ochladenie, druhou vrstvou môže byť opäť termo tričko s dlhým rukávom. Pozrite sa napríklad na svetlý rolákový strih so zipsom pre deti v našej ponuke tu.

Pri väčšom ochladení v zime použite mikinu, najčastejším variantom sú rôzne typy fleecových materiálov. U malinkých detí je skvelou voľbou overal zo 100% merino vlny - nikde nič netlačí a nemusíte sa báť, že bábätku bude ťahať na chrbát. Vždy sa pozerajte po merino odeve v gramážach nad 200 g/m2. Takéto oblečenie sa príjemne nosí, dobre dýcha a izoluje aj prevlhnuté.

Tretia vrstva, alebo silný vietor, dážď a sneh

Tretia vrstva jednoducho povedané chráni telo pred nepriaznivým počasím. Vrchné bundy a nohavice musia byť preto nepremokavé, aby vlhkosť neprenikla k telu. V ideálnom prípade by ale oblečenie malo byť zároveň veľmi priedušné, aby sa vlhkosť vyprodukovaná telom odparovala ľahko von.

Materiál, z ktorého sa vyrábajú odevy, ktoré sú vetru odolné, sa niekedy súhrnne označujú ako softshell. V zásade sa na trhu vyskytujú dve varianty. Softshell membránový a nemembránový. Prvý variant s podšívkou poskytuje výbornú ochranu proti vetru av pohode si poradí aj s dažďom. Druhý nemembránový variant vyniká skvelou vetru odolnosťou a perfektnou priedušnosťou. Odev býva často opatrený vodoodpudivou úpravou, vcelku bez problémov teda zvládne ľahkú prehánku.

 

Veľká zima, alebo existuje aj štvrtá vrstva

Obľúbeným variantom sú v tomto prípade páperové bundy, ktoré sa vyznačujú nízkou hmotnosťou a skvelou zbaliteľnosťou, čo znamená, že sa dajú vziať so sebou takmer kamkoľvek. Perie poskytuje viac tepla pri nižšej váhe a menšom objeme. Jeho nevýhodou je, že nesmie zmoknúť. Mokré stráca svoje izolačné schopnosti.

Samotnou kategóriou potom býva nepremokavé oblečenie, ktoré tvorí akési brnenie. To často ocenia naši najmenší, ktorých tým ochránime pred vyčíňaním živlov. Kvalitné nepremokavé odevy bohužiaľ nie sú lacnou záležitosťou. Prečo tie pláštenky stoja toľko? Na jednej strane sa nesmie voda padajúca z neba dostať dovnútra, na druhej sa musí vlhkosť prenesená od tela ostatnými vrstvami dostať von.

Na hlavu patrí čiapka alebo kukla. Ideálna pokrývka hlavy je tá, ktorá nebude vás alebo dieťa nikde tlačiť, ale zároveň nebude skĺzavať.

Na ruky dajte vhodné rukavice. Na jeseň a na jar je dobré mať najmä u detí dostatočné množstvo rukavíc a aj počas krátkej prechádzky ich vždy vystriedať za suché. V zime musia byť rukavice predovšetkým nepremokavé. U detí je dôležité, aby sa rukavice pohodlne nasadzovali, ušetria to čas aj nervy rodičov. Pozrite sa v našej ponuke na celozapínacie rukavice pre bábätká.

Viac o tom ako vybrať správne a funkčné zvršky na von nájdeš v našom sprievodcovi nepremokavým oblečením.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.