Bábätko má potničky. Ako pomôže merino vlna?

Potničkám sa často hovorí vyrážka leta. Bábätká do jedného roka nemajú vyvinutú termoreguláciu a potné žľazy. V prostredí, kde je im veľké teplo a je vlhko, sa môžu vytvoriť potničky. Tie vyzerajú ako ružová vyrážka, ktorá sa v priebehu niekoľkých hodín môže zmeniť na pľuzgieriky.

Táto vyrážka našťastie nie je infekčná ani nebezpečná. Ale aj tak dokáže každú mamičku potrápiť. Od iných chorôb potničky rozoznáš rýchlym priebehom. Do 2 dní je väčšinou po vyrážke. Pokiaľ nie, je potrebné všetko konzultovať s lekárom. Vyrážka sa objavuje na krku, slabinách, podpazuší a na trupe. Potničky u bábätiek sú typické aj na lícach a pod plienkami.

Ako potničky liečiť?
Potničky na tvári najlepšie vyriešiš obkladom, hojenie podpor detským púdrom alebo správnou masťou.

Zaujíma ťa, prečo práve merino vlna je najlepšia pre deti s atopickým ekzémom? Prečítaj si tento článok, a budeš hneď vedieť viac.

Čo ďalej?

  • je dôležité doma udržiavať teplotu medzi 21 až 24 stupňami
  • v noci je dobré mať teplotu vzduchu okolo 18 stupňov
  • nezabúdaj často vetrať
  • dieťa by nemalo byť v tesnom oblečení, pľuzgieriky potrebujú vzduch
  • dieťa by malo mať dostatočný pitný režim

Mysli na to, že pre bábätko je vhodné voľné oblečenie z kvalitných materiálov. Oblečenie z jemnej merino vlny je pre tieto účely dokonalé, dokáže vlhkosť oveľa rýchlejšie odvádzať od pokožky a nechladí ani mokré. Vlhkosť nasaje do seba a koža dieťatka je tak v suchu. Na našich stránkach nájdeš širokú ponuku bodov s krátkym aj dlhým rukávom pre bábätká a deti (tu).

Najčastejšie sa potničky vytvoria v noci alebo po dlhej jazde autom.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.