Prečo práve merino vlna pre deti s atopickým ekzémom?

Suché, začervenané a svrbiace miesta na koži dieťaťa, to sú najčastejšie príznaky atopického ekzému u detí. Ide o dlhodobé ochorenie. Vhodnou starostlivosťou ale môžete jeho príznaky potlačiť.

Atopický ekzém vzniká súhrou viacerých faktorov, ako napríklad precitlivenosťou organizmu dieťaťa na niektoré látky z vonkajšieho prostredia, prípadne dedičnosť. Najhoršie ročné obdobie pre atopikov je najčastejšie leto, kedy sú vysoké teploty av kombinácii s potom a slnečným žiarením je to naozaj nepríjemné. Atopický ekzém je u detí najčastejšie na zápästí, chrbtoch rúk, lakťoch a v lakťových jamkách. V praxi sa môže objaviť ale takmer kdekoľvek. 

Pre lepšiu predstavu aké sú najvhodnejšie materiály na kožu dieťaťa sa dozvieš v našom sprievodcovi kompletným oblečením.

 

Obliecť malé dieťa s týmto problémom môže byť pekný oriešok. Aké materiály máme k dispozícii popri čistej stopercentnej bavlne? Môžete siahnuť napr. po ľanovej priadze, prírodnom hodvábe, merine, bambusovom vlákne, materiáli Outlast, Modal, prípadne CleverTex. Poďme si v skratke tieto materiály pospať.

Bambusové vlákno je prirodzene antibakteriálne, priedušné a príjemné na dotyk. V ponuke na našom e-shope nájdete hneď niekoľko overalov, body aj nohavice z bambusového vlákna.

Ľanová priadza je na dotyk relatívne tvrdá, chladivá a priedušná. Ideálne predovšetkým v lete.

Hodváb je dokonale hebký materiál, ktorý skvele saje pot, v lete chladí, v zime zahrieva (v našej ponuke je napr. toto tričko).

Outlast má vynikajúce termoregulačné vlastnosti zabraňujúce prehrievaniu a poteniu, predsa len bol pôvodne vyvinutý pre astronautov v NASA.

CleverTex pocitovo pripomína čistú bavlnu. Tento materiál bol vyvinutý v Českej republike a z jednej polovice je tvorený z bio bavlny a z tej druhej celulózy s prímesou chitosanu, ktorý má výrazné antiseptické vlastnosti.

Modal väčšinou všetkým pripomína bavlnu, ktorá je hladšia, praktickejšia a jednoduchší materiál na údržbu. Často sa mu prezýva umelý hodváb. Toto vlákno je vyrobené na báze regenerovanej celulózy. Ide o prírodný materiál, ktorého základnou surovinou na výrobu je bukové drevo.

A na záver naše milované merino, ktoré je hrejivé a mäkké. Väčšinou je to láska na prvý dotyk. Je to obnoviteľný materiál, plne odbúrateľný, ktorý odvádza vlhkosť z tela a hreje aj keď je vlhký. Vďaka obsahu lanolínu priľne k pokožke a nevyvoláva žiadne podráždenie. Má antibakteriálne vlastnosti, neutralizuje pot, vďaka čomu nie je potrebné prať po každom nosení. U nás nájdete krásne body z merino vlny, legíny aj kabátiky a overaly.

Vždy sa riaďte s odporúčaniami lekára, čo sa týka prevencie ochorení, ako je napr. šetrné umývanie, krémovanie, využívanie špeciálnych prísad do kúpeľa, vhodná voľba potravín, prác a čistiace prostriedky atď. Atopický ekzém je často spájaný so stresom. Zaistite dieťaťu pokojné prostredie s významným obmedzením alergénov, na ktoré môže byť vaše dieťa citlivé.

Všetkým malým atopikom aj ich rodičom veľa sily.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.