Bambus: Kompletný sprievodca bambusovým oblečením pre teba a tvoje deti

Na našom e-shope je stále viac kúskov z bambusu. Čo to je, prečo sa používa na výrobu detského oblečenia, ako sa pestuje a aký vplyv majú bambusové plantáže na životné prostredie?

To všetko sa ti zjednodušene vysvetlíme v tomto článku a určite pochopíš, prečo milujeme tento materiál a má hneď vedľa merino vlny svoje výsostné miesto.

Bambus je všestranný materiál, ktorý je cenený ako látka pre detské oblečenie, pretože je mimoriadne mäkký,schopnosť termoregulácie a je hypoalergénny. Bambusová tkanina je vysoko savá (viac ako bavlna), čo zaisťuje, že tvoje bábätko zostane suché. Bambusové detské oblečenie môže byť drahé a treba ho prať so starostlivosťou, aby si zachovalo svoj tvar a mäkkosť.

Zaujímajú ťa rozdiely medzi bambusom, merino vlnou a bavlnou? Ako sa tieto materiály odlišujú a čo každý ponúka? Potom je tento článok napísaný priamo pre teba.


 

Nesporné výhody bambusu na výrobu oblečenia 

Vezmime to od začiatku, bambus je tráva (v skutočnosti najrýchlejšie rastúca rastlina na Zemi!), ktorá už po troch mesiacoch dosiahne maximálnu výšku okolo troch metrov. To znamená, že na produkciu veľkého množstva materiálu je potrebná pomerne malá plocha.  

Je vododržný, a preto ho netreba vo veľkej miere zavlažovať. Nevyžaduje postreky ani hnojenie a okrem toho bambus premieňa viac oxidu uhličitého na kyslík ako väčšina rastlín. Preto sa pestuje úplne prirodzene a bez chemických prísad. Dobré, čo? 

Ako sa vyrába bambusová tkanina? Vnútro bambusového kmeňa je bohaté na vlákna, a preto je vhodné na výrobu látok. Pri výrobe bambusovej tkaniny na oblečenie sa najčastejšie používa mechanický proces. To znamená, že bambusový kmeň sa rozdrví pri vysokých teplotách a použijú sa prírodné enzýmy, aby sa bambusové vlákna mohli rozčesať a potom spriadať na priadzu. Tento proces je veľmi podobný výrobe ľanovej a konopnej tkaniny. 

Upozorňujeme, že pri výrobe takzvanej bambusovej viskózy je proces odlišný! Metóda viskózy je menej ekologický (chemický) proces výroby bambusovej tkaniny. Zahŕňa varenie bambusových listov a bambusových výhonkov v rozpúšťadlách a niekoľko stupňov bielenia. 

Bambus a jeho neprekonateľné vlastnosti

Bambus má úžasné vlastnosti! Po prvé je to neuveriteľne jemný, pružný materiál a má veľmi dobrú priedušnosť. 

Keď si oblečiete oblečenie z bambusu, udržiava vás v chlade. A práve preto ho mnohí ľudia považujú za skvelý materiál v teplejších mesiacoch roka. Áno, ale počas zimy určite nenechávajte bambusové oblečenie hlboko v skrini. Bambusové vlákna vás udržia v teple, aj keď je vonku zima. Bambus je prirodzene antibakteriálny, a keďže je antistatický, odpudzuje nečistoty, čo uľahčuje odstraňovanie škvŕn.

Bambusové oblečenie má v porovnaní s bavlnou vyššiu savosť a rýchlejšie schne, takže je veľmi vhodné ako prvá vrstva. Pre osoby s citlivou pokožkou je bambus naozaj vhodný. 

Tip: Ako sa starať o bambusové oblečenie? Bambusové oblečenie perte pri teplote 30 stupňov, najlepšie v jemnom pracom prostriedku. Žiadne zmäkčovadlá. Nepoužívajte sušičku, ale sušte oblečenie najlepšie na plocho, aby si čo najlepšie udržalo svoj tvar. 

Ako sa správne starať o udržateľné oblečenie sa dozvieš tu.

  

 

10. výhod bambusového detského oblečenia

1. Neuveriteľná mäkkosť

Detská pokožka je veľmi citlivá a prirodzene veľmi jemné bambusové vlákna jej prospievajú. Detské oblečenie by malo byť šetrné k jeho jemnej pokožke. Táto jemnosť umožňuje dieťaťu zostať v mäkkom bambusovom oblečení pohodlné po celý deň. Bambusové oblečenie, pokiaľ sa oň správne staráš, bude navyše mäkšie s každým praním!

2. Skvelá priedušnosť

Častým problémom, s ktorým sa stretávajú všetci rodičia v súvislosti s detským oblečením, je otázka, či je priedušné alebo nie. Dieťa vám predsa nemôže povedať, či je mu v oblečení príliš zima alebo príliš teplo. Bambusové vlákna sú prirodzene porézne, takže vytvárajú vynikajúcu priedušnosť a umožňujú dieťaťu zostať v pohodlí po celý deň. Bábätká sa môžu často prehrievať v noci, keď spia alebo sa hrajú. Bambusové oblečenie tento problém rieši.

3. Znižuje alergie

Bambus je prirodzene hypoalergénny, čo znamená, že sa môžete oveľa menej obávať akýchkoľvek problémov a nepríjemných alergií. Bambusové vlákna sú prirodzene hladké, takže nesvrbia a netrú o pokožku dieťaťa, čím sa znižuje možnosť vzniku kožných vyrážok. Tieto vlastnosti bambusu oceníte najmä pri detských pančuchách. Podráždenie pokožky je jednou z hlavných alergií, ktorými môžu bábätká trpieť, vrátane veľmi svrbivej a suchej pokožky, ekzémov.

Ekzém je u bábätiek a detí v poslednej dobe mimoriadne častý. Postihuje oblasti, ktoré produkujú najviac tepla, vrátane podpazušia, za kolenami a slabín. Bambus je mäkký a organický, vďaka čomu výrazne znižuje riziko akéhokoľvek podráždenia pokožky a znižuje prípadné svrbenie. Priedušnosť bambusu pomáha pokožke pri nadmernom teple a vlhkosti.

4. Antibakteriálne vlastnosti

Bol vykonaný výskum, ktorý testoval bambusové materiály v porovnaní s inými bežnými materiálmi, ako je ľan, bavlna, hodváb, polyester atď. Pri testoch sa zistilo, že bambus má najvyššie antibakteriálne vlastnosti. Niektoré výskumy dokonca naznačujú, že bambus dokáže skutočne ničiť baktérie s neuveriteľnou 99 % mierou!

Antibakteriálne vlastnosti bambusu umožňujú vášmu dieťaťu zostať bez zápachu potu a pomáhajú vyhnúť sa akýmkoľvek škodlivým baktériám, ktoré môžu spôsobiť plesňové kožné problémy, ako je ekzém alebo psoriáza

5. Príjemná pružnosť

Naši najmenší sa radi hrajú, lezú, kotúľajú a hojdajú nohou zo strany na stranu a v noci sa v posteli otáčajú. Všetok tento pohyb si vyžaduje pružný materiál, ktorý nebude dráždiť ich pokožku. V tomto prípade je tu bambus

 

6. Úžasná savosť

Bambus prirodzene pomáha absorbovať a odparovať všetok pot z pokožky vášho dieťaťa. Vaše deti určite radi skáču, behajú, šantia na    bicykloch... a pri tom všetkom sa potia. Skvelý bambus pomôže odvádzať túto vlhkosť z pokožky vášho dieťaťa oveľa rýchlejšie ako iné bežné materiály oblečenia. Či už ide o bambusovú čiapku alebo ďalšiu prvú vrstvu. Práve vďaka tomu bude dieťa v pohodlí a menej náchylné na akékoľvek podráždenie pokožky, vyrážky alebo chorob

7. Výnimočná odolnosť

Bambusové oblečenie je oblečenie, ktoré vám vydrží naozaj dlho, ak sa oň budete dobre starať. Pranie na studený cyklus (30 stupňov) a prirodzené sušenie na vzduchu, nie v bubnovej sušičke, pomôže bambusovému detskému oblečeniu zachovať si všetky jeho skvelé prírodné vlastnosti uvedené vyššie. To všetko tiež pomôže vášmu bambusovému detskému oblečeniu zostať pevné a odolné pri niekoľkých detských neposedov za sebou.

8. Prírodná ochrana pred UV žiarením 

Detská pokožka je mimoriadne citlivá na slnečné žiarenie. Bambusové oblečenie dokáže chrániť pokožku dieťaťa s ochranným faktorom UPF 20-50+, čím znižuje riziko spálenia a poškodenia pokožky. Nám rodičom poskytuje pokoj pri pobyte na slnku.

9. Kdekoľvek a kedykoľvek

Vďaka prirodzenej priedušnosti, odvodu vlhkosti a termoregulačným vlastnostiam je bambus ideálny na nosenie na každú príležitosť a v každom ročnom období. Rodičom to výrazne uľahčuje život pri výbere oblečenia pre svoje dieťa na celý deň alebo na pokojný spánok. Takéto detské pyžamo z bambusu určite oceníte v zime aj v lete.

10. Vplyv na životné prostredie

Výber bambusového oblečenia je skvelým spôsobom, ako sa vyhnúť mnohým negatívnym vplyvom na naše životné prostredie. Výber bambusu ako materiálu na výrobu detského oblečenia prospieva nielen dieťaťu, ale pomáha aj znížiť množstvo znečistenia, ktoré sa uvoľňuje pri výrobe bežných materiálov. Bambus je vysoko udržateľná rastlina, ktorá v skutočnosti prospieva svojej pôde a po zbere umožňuje nový rast. 

Výber bambusového oblečenia je skvelým spôsobom, ako sa vyhnúť mnohým negatívnym vplyvom na naše životné prostredie. Výber bambusu ako materiálu na výrobu detského oblečenia prospieva nielen dieťaťu, ale pomáha aj znížiť množstvo znečistenia, ktoré sa uvoľňuje pri výrobe bežných materiálov. Bambus je vysoko udržateľná rastlina, ktorá v skutočnosti prospieva svojej pôde a po zbere umožňuje nový rast. 

Oblečenie z bambusu by nemalo chýbať vo vašej skrini

Bambus je dokonalým alternatívnym ekologickým materiálom pre detské oblečenie. Ponúka toľko neuveriteľných prírodných vlastností, ktoré pomáhajú vášmu dieťaťu aj planéte. 

Páči sa vám bambus? V BERGAM nájdete body, overaly a pyžamá a pančuchy vyrobené z bambusu. 

Zatiaľ čo náklady na bambusové dojčenské oblečenie môžu byť o niečo vyššie ako pri iných materiáloch, bambus sa vám bohato odvďačí vo forme všetkých zdravotných výhod pre najmenších a trvanlivostí, vďaka ktorej vám bude slúžiť po mnoho rokov.

A ak chceš vedieť, prečo investovať do udržateľného detského oblečenia, potom si určite prečítaj tento článok.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.