A zase tie studené detské ruky: Kedy je to normálne a kedy spozornieť?

Obliekla si svoje deti do teplých, ale ľahkých, vrstiev, aby si im pomohla zostať v teple a pohode, ale možno si si všimla, že ruky a nohy malého dieťaťa sú jednoducho stále studené? Mala by si pridať vrstvy alebo poriadne zakúriť?

Skús sa uvoľniť… Zvyčajne považujeme dospelých za tých, ktorí majú studené nohy a ruky, ale je celkom normálne, že ich majú studené aj deti. V skutočnosti môže mať väčšina detí studené ruky a nohy z viacerých dôvodov. Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Čo spôsobuje, že dieťa má studené ruky?

Áno, ruky dieťaťa môžu byť pocitovo ešte chladnejšie ako sú tie tvoje. Pýtaš sa prečo? Pretože tvoje ruky sú teplejšie. Deti majú v skutočnosti o niečo vyššiu telesnú teplotu ako dospelí, ale ich paže, ruky a nohy môžu byť chladnejšie ako tvoje. Tiež ti ide z toho hlava okolo?

V zásade samozrejme platí to, že teplota dieťaťa (uprostred tela) je vyššia ako teplota dospelého. Deti však bohužiaľ vďaka svojmu nevyvinutému termoregulačnému systému nemôžu reagovať dostatočne rýchlo.

To všetko bohužiaľ niekedy znamená teplé telo a studené ruky a nohy. To je tiež dôvod, prečo sa odporúča malinké deti obliekať o jednu vrstvu viac, než obliekaš seba.

Poznámka pre teba: Normálna telesná teplota detí sa môže pohybovať od (36,1 ° C) do (38 ° C), hovorí Americká akadémia pediatrov. Telesná teplota dospelého sa môže pohybovať od 36,1 °C do 37,2 °C.

U bábätka je normálne mať studené ručičky

Život bábätka znamená veľa spánku, jedla a trávenia. To je pre bábätko samozrejme úplne normálne a zdravé. Tento úplne normálny nedostatok pohybu znamená, že deti majú menší prietok krvi do končatín (paže, ruky a nohy).

Kŕmenie a trávenie každých pár hodín tiež znamená, že väčšia časť krvného obehu dieťaťa je posielaná do zaneprázdneného žalúdka a čriev, skôr než do rúk. Akonáhle tvoje bábätko začne tráviť viac hodín v bdelom stave hraním a skúmaním, pohyb pomôže jeho ruky a nohy zahriať.

U dieťaťa je normálne, že sa menej krvi (a tepla) dostáva do častí najvzdialenejších od srdca, tzn. do rúk a nôh. Nové telíčko bábätka je taktiež stále zaneprázdnené vývojom mozgu, pľúc a ďalších častí. Z tohto dôvodu je veľký prietok krvi zameraný na tieto dôležité vyvíjajúce sa časti. Ručičky a nožičky bábätka sa ešte neprekrvujú.

V skutočnosti niektorým novorodencom preteká rukami a nohami tak málo krvi, že vyzerajú modro! Tento veľmi častý stav sa nazýva akrocyanóza. Obvykle odznejú v priebehu niekoľkých hodín alebo dní po narodení dieťaťa.

Aj staršie deti môžu mať niekedy aj studené ruky alebo nohy, pokiaľ im je dočasne zima – napríklad po kúpeli, vonku alebo v noci. Neboj sa. To je normálne a úplne to vymizne, akonáhle si dieťa vyvinie silnejší krvný obeh.

Čo robiť, keď má dieťa studené ruky?

Pokiaľ sú ruky tvojho dieťaťa studené, skontroluj jeho brucho, oblasť trupu alebo zátylok. Pokiaľ sú tieto časti teplé a telíčko vyzerá ružovkasto, dieťa je v poriadku.

Ale čo ak je stred, chrbát alebo krk vášho dieťaťa aj trochu chladné? Bude to znieť ako kliše, ale: Pridaj vrstvy! Môžeš pridať aj palčiaky pre bábätko, ponožky a malú čiapku.

Pokiaľ chceš bábätko zahriať, pritlač svoje dieťa k hrudi, aby si ho rýchlo zahriala pomocou vlastného telesného tepla. Toto klokanie tulenie bábätko zahreje. 

A čo izbová teplota? Pohodlná teplota pre izbu vášho dieťaťa je 20 až 22,2 °C.

Udržať bábätko v teple je dôležité. Na druhú stranu sa deti môžu tiež rýchlo prehriať, pretože ich nové malé telíčka sa nemôžu rýchlo prispôsobiť. Navyše samé zatiaľ nemôžu odhodiť vrstvy. Vyhni sa preto prílišnej kompenzácii studených rúk vysokou teplotou v miestnosti.

Skontroluj, či nemá bábätko horúčku

Pozor, ak má dieťa horúčku – teplotu vyššiu ako 38 °C – môže mať aj studené ruky a nohy. Stane sa to vo chvíli, keď krvný obeh a imunitný systém sú zaneprázdnené bojom s baktériami inde v ich tele. To môže odvádzať teplo z vonkajších častí, ako sú ruky a nohy.

Takže aký je záver studených detských rúk? Je normálne, že dieťa má studené ruky. To sa obvykle deje, pretože telo dieťaťa stále rastie a vyvíja sa. Staršie deti môžu mať niekedy aj studené ruky. Skontroluj známky a príznaky horúčky alebo iného ochorenia. A pokiaľ je všetko v poriadku, buď v pokoji.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.