Ako obliecť tých najmenších? Oblečenie pre bábätko od hlavy až po päty

O tom, že každé bábätko je úplne iné, vieme všetci. Ako ale bábätko obliecť tak, aby sa nepotilo, aby mu nebolo naopak chladno, aby oblečenie bolo tak akurát? V Bergam ti poradíme. Poďme sa na to pozrieť spoločne.

Pančuchy

Na pančuchy pre deti máme v Bergam vysoké nároky. V žiadnom prípade by nemali skĺzavať ani škrabať a mali by poskytovať vášmu dieťaťu maximálny komfort nosenia. Pohodlné pančuchy musia mať vysoký pás, nikde by sa nesmú zarezávať a mali by zostanú tam, kde majú byť. Ponúkame pančucháče jednofarebné, s obrázkom, pančucháče pre chlapcov aj dievčatá, z merino vlny aj bavlny.

Tvojim deťom sa ľahko môže stať, že počas hry stratia ponožky... Alebo možno budeš mať doma ponožkového nudistu, ktorý robí všetko pre to, aby ponožky zložil. Pančucháče zabránia nejednej stratenej ponožke. Vďaka jedinečnému zloženiu z merino vlny sa pančucháče hodí ako prvá vrstva od jesene do jari.

A ak chceš vedieť viac o tom, ako obliekať bábätko alebo batoľa na jar do kočíka, tu pre teba máme tri typy.

Akú vybrať veľkosť? Na Bergam nájdeš prevažne pančucháče od nórskej značky Safa, ktorá okrem štandardných veľkostí ponúka aj pančuchové nohavice z merino vlny pre deti vo veľkosti 60, 70, 80 a 90. Tieto veľkosti zodpovedajú výške dieťaťa. Pokiaľ sa rozhoduješ medzi 2 veľkosťami, odporúčame vybrať tú väčšiu.

Akonáhle bábätko povyrastie, príde určite otázka: Prečo naše dieťa ešte nelezie? Táto otázka trápi mnoho mamičiek, ale neboj, každé dieťa má svoj čas. Môžeš ho ale podporiť protišmykovými pančucháčmi.

Prečo? Deťom často v plazení alebo lezení bráni klzká a tvrdá podlaha, ktorá je všade v našich bytoch. Vieš, že keď dieťa lezie, zapája všetky dôležité svaly? Správnym lezením posilňuje svaly na krku, medzi lopatkami, na chrbte aj na brušku. Všetky tieto svaly tvoje dieťa následne potrebuje pre kvalitné vzpriamenie v sede aj chôdzi. Pri lezení dochádza ku krížovému pohybu, vďaka ktorému sa prepájajú hemisféry a zlepšuje sa tak detská rovnováha, orientácia, koordinácia i sústredenie.

  • Preto na Bergam nájdeš pančucháče s protišmykovými prvkami uľahčujúce lezenie detí na klzkej a tvrdej podlahe. Pančuchy majú spevnenú časť na kolene a okolo členkov, aby pančuchy deťom nepadali a chránili tak detské nôžky od modrín.

Capáčky

Capáčky sú skvelé pre bábätko do kočíka, autosedačky aj nosidla. Ak siahneš po capáčkach z merino vlny, určite ťa poteší, že neprefúknu, sú hrejivé, čiastočne aj izolujú vlhkosť. Vyberaj také capáčky s nápletom, ktorý ich v prípade potreby vyhŕňaš.

  • V našej ponuke nájdeš capáčky z merino vlny od značky Cosilana, ktoré navyše vo veľkosti 62/68 a 74/80 sú na spodnej strane opatrené protišmykovými prvkami, aby boli prvé krôčiky na klzkom povrchu vašich najmenších bezpečné.
  • Pokiaľ sa vonku ochladí a bude vlhko, kúpte deťom capáčky z odolného nepremokavého materiálu. Nech už si vyberieš ktorúkoľvek z našich značiek capáčikov, nesiahneš vedľa.

Zavinovačka alebo spacák

Zavinovačka môže bábätku pomôcť pri prechode z lona na svet. Z našej skúsenosti to bola úžasná pomoc najmä v prvých troch mesiacoch.

Niektoré bábätká sa jednoducho nerada nechávajú zavinovať. V 3-6 mesiacoch sa dieťa pravdepodobne začne prevaľovať na všetky strany, zavinutie nebude už to pravé. Kvôli syndrómu náhleho úmrtia dojčiat by malé bábätká nemali mať tradičné prikrývky a deky, pretože tie predstavujú potencionálne riziko udusenia.

Ak je tvoje dieťatko ako malá dážďovka, ktorá sa dokáže vymotať zo zavinovačiek, spací vak pre bábätko bude praktickejší. Je tiež jednoduchšie na výmenu plienok. Pri výmene plienky nemusíš rozopínať celé zavinovačky, ale stačí rozopnúť spodnú časť a odopnúť.

  • Na Bergam nájdeš spací vak z merino vlny, ktorý vďaka svojmu materiálu dokáže regulovať telesnú teplotu bábätka – takže môže hriať, keď je chladno, a chladiť, keď je horúco. Má univerzálnu veľkosť a porastie s dieťaťom.
  • Na stránkach Bergam nájdeš aj úžasné detské spacáky so vzorom aj bez az toho najjemnejšieho bambusu. Mysli na to, že spací vak sa nepodarí tvojmu bábätku odkopať alebo pretiahnuť cez hlavu. Pridaj ho teda na zoznam vecí, ktoré bábätku zaobstaráš.

Čapka

Je známe, že najviac tepla uniká z tela hlavou a nohami. Preto svoju pozornosť teraz zameriame na zateplenie detskej hlavy. Vo chvíli, keď s bábätkom opustíš nemocnicu, budeš počas prvých mesiacov chodiť na návštevy lekára a ďalšie výlety a budeš chcieť zakryť hlavičku svojho dieťaťa.

Čiapočku využiješ s bábätkom pokojne celoročne, pokiaľ bude vyrobená zo správneho materiálu. Čiapka chráni hlavičku dieťaťa pred škodlivými slnečnými lúčmi pri vyšších teplotách. V zime zase udržuje hlavičku dieťaťa pekne v teple.

  • Pre citlivú detskú pokožku špeciálne odporúčame mäkké a pružné čiapočky z merino vlny od značky Sweet Cheeks Merino zo 100% merino vlny.
  • Alternatívou je mäkučká čiapočka od značky Geggamoja z bambusu, ktorá prichádza v širokej škále vzorov.
  • Ďalšou možnosťou sú aj čiapočky, ktoré majú pod bradou praktický špagát.
  • Vďaka tomu bude čiapočka držať presne tam, kde má (tu). V zime deťom kúp praktickú kuklu, ktorá ochráni detskú hlavičku, krk aj uši od poveternostných podmienok.

Ako si ale poradiť s veľkosťou? Nepoznáme nič horšieho, než keď sa čiapka alebo kukla deťom stále pretáča, padá do očí alebo lezie hore.

To všetko patrí medzi dôvody, prečo deti čiapky často neznášajú. Pokiaľ tento problém s deťmi riešiš, pravdepodobne je na vine zle zvolená veľkosť. Ako ale vybrať tú správnu pre detské čiapky alebo kukly? Ak si nevieš rady, pokračuj v čítaní. ⬇

Aby čiapka alebo kukla bola pohodlná a mala správnu veľkosť, zmer dieťaťu obvod hlavy.

  • Hlavičku premerajte v najširšej časti čela (alebo cca 1,5 cm nad obočím) a zároveň v najsilnejšom mieste zadnej časti hlavy.
  • Nameraná veľkosť zodpovedá veľkosti čiapky alebo kukly.

Pri správne zvolenej veľkosti by materiál mal na hlave priliehať, nemali by sa tvoriť vlnky a voľné miesta. Daj si pozor aj na prílišné natiahnutie materiálu. Čiapka ani kukla nesmú deti tlačiť.

Pri detskej kukle mysli na to, že náplet v tvárovej časti by mal kopírovať tvar tváre. Medzery u ušiek sú nežiaduce. Pokiaľ kukla alebo čiapka schádza dieťaťu cez oči alebo sa vyťahuje, je ešte veľká.

Chceš vziať čiapočku alebo kuklu radšej väčšiu, nech vydrží? Nerob to, prosím. Nebude dobre sedieť a sme zase tam, kde sme boli - dieťa ju nebude chcieť pravdepodobne nosiť.

Rozmýšľaš, ako rýchlo vlastne rastie detská hlavička? V prvom roku života naozaj rýchlo. Na obvod pokojne aj o 10 cm. Preto v tomto vekovom rozmedzí nájdeš veľa veľkostí. Potom sa rast spomaľuje a rovnaká čiapka môže deťom vydržať skutočne dlho.

Na aké druhy aktivít sa hodí oblečenie z merino vlny sa môžeš dočítať v tomto článku.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.