Čo do dažďa a do blata? Odpoveď je jednoduchá

Nechaj ma hádať... trápi ťa občas otázka, aké rukavičky na tie malé ručičky navliecť, aby nepadali? Prstové alebo palčiaky? A z akého materiálu bude najlepšie zaobstarať overal, sveter, mikinu, aby bábätko oblečenie nesvrbilo, nepadalo? Pripravili sme tu pre teba pár tipov, ktoré ti pomôžu vybrať to najlepšie do detskej výbavičky.

Rukavičky

Keď sa bábätko narodí, jeho nechtíky sú ostré a rýchlo rastú. Novorodenecké rukavičky z kvalitnej merino vlny udržia rúčky bábätka v príjemnom teple. Merino vlna je hebká a navyše antialergénna, preto je vhodná na jemnú detskú pokožku. Ako sme už spomínali, úžasnou prednosťou tohto materiálu je termoregulačná vlastnosť, ktorá dokáže regulovať optimálnu teplotu tela a súčasne dokáže odparovať prebytočnú vlhkosť do ovzdušia.

  • Stávkou na istotu sú rukavičky z novozélandskej a austrálskej merino vlny od značky Sweet Cheeks Merino. Rukavičky nemajú žiadny elastický pásik, ktorý by sa zaryl do malých ručičiek. Sú ale priliehavé, čo znamená, že len tak nespadnú.
  • Mäkučké sú aj rukavičky od značky Cosilana, ktoré majú navyše povrázok, aby sa nestalo, že bude jedna z rukavičiek chýbať.
  • Ak máš doma neposedné batoľa a hľadáš pre neho rukavičky z odolného materiálu, ktorému nevadí blato ani kaluže, pozri sa na našu ponuku od značky EXANI alebo Geggamoja.

Tieto nepremokavé rukavice ťa nezradia. Vnútri majú navyše teplučký fleece. U rukavíc prichádza často aj otázka: prstové rukavice alebo palčiaky? Nám sa pre malé deti osvedčili palčiaky na miesto prstových rukavičiek. Palcové rukavice majú tú výhodu, že sa v nich detské prsty vzájomne trú a tým vzniká ďalšie teplo, sú teda viac hrejivé ako rukavice prstové. Obrovské plus vidíme aj v tom, že sa ti budú lepšie obliekať. Jedinou nevýhodou je to, že sa v nich deťom horšie manipuluje s predmetmi.

Ako vybrať kvalitné a funkčné zvršky na von? Prečítaj si nášho sprievodcu nepremokavým oblečením tu.

Na zimu môžeš dokonca zaobstarať bábätku malé rukavičky, ktoré sú úplne bez palca. V našej ponuke nájdeš samé kvalitné kúsky, ktoré sme otestovali na svojich deťoch. Vyberaj také rukavičky, ktoré sa postarajú o úplný tepelný komfort malých rúk. Dôležité je, aby boli vetruodolné, nepremokavé a hlavne s teplou PRIEDUŠNOU podšívkou. Ak majú rukavice praktický zips, ľahko ich oblečieš aj tým najmenším deťom. Elastická guma na zápästie chráni pred vetrom. Celá ponuka rukavičiek prehľadne na jednom mieste ťa čaká tu.

Sveter alebo mikina

S deťmi budeš určite chodiť pravidelne von, preto nezabudni zaobstarať sveter alebo mikinu z kvalitných funkčných materiálov.

Je to tzv. druhá vrstva v rámci cibuľového vrstvenia oblečenia. Táto vrstva má funkciu predovšetkým termoizolačnú, čiže má za úlohu udržať telo v teple. Musí byť dobre priedušná, aby odvádzala pot od tela.

Overal

Overal z akéhokoľvek funkčného materiálu je veľmi praktický kúsok oblečenia. Medzi jeho obrovskú výhodu patrí to, že malé deti nikde neškrtia a nesťahujú.

Trúfame si povedať, že ak zaobstaráš overal z merino vlny, bude o tvoje dieťa postarané. Merino vlna dokonale hreje bez pocitu prehriatia a odvádza pot od pokožky.

Odolné oblečenie do dažďa a blata

Život sa odohráva vonku. Z kočíka je síce prima pozorovať svet, ale počítaj s tým, že len čo tvoje dieťa povyrastie a bude to trošku možné, bude chcieť byť na zemi v mokrej tráve alebo v snehu. Nezabudni teda pre svoje malé neposedné batoľa zaobstarať kvalitný a odolný kúsok nepremokavého oblečenia.

Áno, v akomkoľvek supermarkete dnes môžeš kúpiť „nepremokavé“ oblečenie všetkého druhu. Nečakaj ale príliš veľkú kvalitu a odolnosť, tieto kúsky by sme nazvali skôr na „príležitostné“ nosenie. Často sú nepremokavé len do prvého vyprania a niekedy ani to nie...

Ako má teda taký kvalitný nepremokavý kúsok oblečenia vyzerať?

1) musí odolať snehu, vetru aj dažďu

2) musí byť dostatočne priedušný

Vodný stĺpec je meradlom priepustnosti odevu. Zjednodušene povedané ti jeho hodnota napovie, aké veľkému stĺpcu vody dokáže konkrétna tkanina odolávať, kým nezačne presakovať. Pokiaľ je táto hranica prekročená, oblečenie začne presakovať a bude mokré.

Mnoho mamičiek si myslí, že čím väčší vodný stĺpec, tým lepšie. V skutočnosti to nie je ale úplne pravda. S veľkou pravdepodobnosťou ak zaobstaráš svojim deťom oblečenie s tým najvyšším vodným stĺpcom, deti ich v našich podmienkach ani nevyužijú.

Tu je jednoduchý prehľad:

  • 3 000 – 5 000 mm: vhodné do mierneho dažďa.
  • 6 000 – 10 000 mm: krátkodobo silný dážď, mierny dažď niekoľko hodín.
  • 11 000 – 15 000 mm: silný dážď niekoľko hodín alebo mierny po celý deň.
  • 16 000 – 20 000 mm: silný dážď, mokrý sneh. 20 000+ mm: silný vytrvalý dážď. Tu sú iba odevy, ktoré sú profesionálne a vydržia naozaj silný dážď. Pozor, odev ale vôbec nedýcha.

A tu už sa dostávame k priedušnosti. Priedušnosť znamená, koľko gramov tekutiny môže odev uvoľniť na meter štvorcový za deň. Platí teda, že čím viac je odev nepremokavejší, tým horšia je jeho schopnosť dýchať.

Mysli na to, že vodný stĺpec musí byť v súlade s priedušnosťou. Bunda s vodným stĺpcom 12 000 je super funkčný kúsok v detskom šatníku, ale pokiaľ bude dieťa behať, skákať a zahreje sa, bude sa v nej potiť. A to tiež nechceme. Je dôležité myslieť na to, na aký účel a do akých podmienok s deťmi oblečenie využiješ.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.