Šesť dôvodov, prečo zaobstarať UV oblečenie pre deti

Do koľkých rokov by deti nemali byť vystavení UV žiareniu? Prečo investovať do oblečenia s UV ochranným faktorom? Na čo míňať peniaze navyše za ochranné oblečenie proti slnku oproti bežnému oblečeniu?

Krátkodobým riešením je opaľovací krém, tvojou istotou je ale oblečenie pre deti s UV ochranným faktorom. Tu je 6 dôvodov, prečo sa ti doňho oplatí investovať.

Ešte než sa však pozrieme na výhody oblečenia s UV ochranným faktorom, tu sú základné pravidlá, ktoré by si s malými deťmi počas letných dní mali dodržiavať za každých okolností:

  • Nezabúdaj na dostatok tekutín.
  • Ako ochranu pred slnkom používaj predovšetkým oblečenie a čiapku so šiltom alebo klobúčik.
  • Používajte opaľovací krém na časti tela nezakryté oblečením.
  • Vyhnite sa pobytu na priamom slnku medzi 11. a 15. hodinou, kedy je slnko najsilnejšie.

 Myslíš si, že merino vlna je v lete zbytočná? V tomto článku sa dozvieš opak.

Že toto už robíš, tak na čo utrácať peniaze navyše za ochranné oblečenie proti slnku oproti bežnému oblečeniu? Tu je 6 pádnych dôvodov, prečo by si do toho mala ísť a u detí oplatí investovať do oblečenia na ochranu pred slnkom.

1. Použité látky skutočne chránia pred slnkom

Detské oblečenie na ochranu proti slnku sú schválené špecialistami, a tak ti dávajú istotu, že použité látky skutočne chránia pred slnkom. Pokiaľ látka nie je formálne testovaná, nie je jasné, akú úroveň ochrany oblečenia má. Bežné bavlnené tričko môže mať UPF (ochranný faktor pred ultrafialovým žiarením) iba 5, čo zodpovedá opaľovaciemu krému SPF5. To znamená, že 20% UV lúčov preniká látkou.

Pokiaľ narazíš na oblečenie, ktoré bolo testované a ohodnotené UPF50+, čo je ekvivalentné použitiu opaľovacieho krému SPF50+, chráni najmenej pred 98 % UV žiarenia.

Tip: Ako prať UV bielizeň?

UV oblečenie vypláchaj v studenej vode naruby, aby bola dlhšie zachovaná jeho vysoká slnečná ochrana. Oblečenie suš len v tieni a používaj šetrné pracie prostriedky bez bielidiel – bez aviváže.

Viac o tom, ako najlepšie prať bielizeň z merino vlny sa dočítaš tu.

2. Funkčný dizajn, ktorý je špeciálne navrhnutý na ochranu

Detské UV oblečenie a klobúky proti slniečku sú špeciálne navrhnuté s ohľadom na ochranu pred slnkom a minimalizujú tak priame vystavenie pokožky slnku. Preto pri UV oblečení najčastejšie uvidíš golier a dlhé rukávy.

Správny klobúk na ochranu proti slnku bude mať širokú krempu a môže mať napríklad klapka, ktorá chráni krk a uši.

3. Udržia deti v chlade v horúcich a slnečných dňoch

Okrem vynikajúceho hodnotenia UPF 50+ a funkčného dizajnu sa na UV oblečení využívajú látky, ktoré sú ľahké, rýchlo schnú, odvádzajú vlhkosť a sú priedušné. Preto sa deťom pohodlne nosia v horúcich letných slnečných dňoch.

4. Značky UV odevov proti slnku dnes už vedia pekné oblečenie

Odevy, ktoré sú funkčné, sa predtým často vyznačovali tým, že boli neforemné, mali nič moc farby a divné strihy. Dnes už to tak našťastie nie je, za poslednú desiatku rokov sa toho veľa zmenilo a je z čoho vyberať!

Hľadáme pre teba a deti vždy len kvalitné UV oblečenie, ktoré je nielen funkčné, ale zároveň vyzerá dobre. Medzi ne patrí napríklad značka Wheat, Geggamoja alebo Sterntaler.

5. Lekárski experti kvitujú UV odevy

Dermatológovia sa prevažne zhodujú na tom, že detské oblečenie proti slnku a klobúky so širokým okrajom sú najlepším spôsobom, ako sa chrániť citlivú detskú pokožku pred UV žiarením.

Nosenie oblečenia s UPF50+ je ekvivalentné krému SPF50+ a poskytuje konzistentnú ochranu, zatiaľ čo opaľovací krém sa môže počas dňa utrieť alebo sa môže stať menej účinným v dôsledku potenia alebo pohybu.

Ruku na srdce: Naozaj aplikujete opaľovací krém každé dve hodiny tak, aby bola úroveň ochrany zachovaná? UV odev je skrátka stávka na istotu.

6. Nákup UV tričká alebo overalu pre deti je investíciou do zdravia

No av neposlednom rade: Ochranné oblečenie proti slnku chráni ten najväčší orgán, ktorý máme, a nemôžeme ho vymeniť za iný. Našu kožu. Podľa štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa každoročne vyskytuje na celom svete viac ako 3 milióny nových prípadov rakoviny kože.

Bohužiaľ už jedno spálenie kože zvyšuje riziko vzniku nebezpečného melanómu u žien 1,5-krát a u mužov 2,8-krát. U detí sa toto riziko ešte zvyšuje. Aj v našich klimatických podmienkach majú slnečné lúče obrovskú silu a potrebujete sa s deťmi pred nimi chrániť.

Keď podceníš popoludňajšiu prechádzku, alebo zaspíš cez obed na slnku, ľahko sa spáliš a práve z týchto situácií vzniká množstvo nepríjemných spálenín, ktoré si mnohokrát uvedomíme až po návrate domov, kedy už je neskoro.

Zdravie máme skrátka iba jedno. A odev s UV ochranou oproti opaľovaciemu krému má tú výhodu, že nejde utrieť, ošúchať ani zmazať. Preto nezabudni zaobstarať pár kúskov sebe a predovšetkým svojim deťom.

Na Bergam nájdeš hneď niekoľko overených značiek, siahnuť môžeš aj po materiáloch, ktoré majú prirodzenú ochranu, a tými sú predovšetkým bambus a potom aj naša obľúbená merino vlna.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.