Merino, bavlna alebo bambus?

Všetky materiály sú známe pre svoje schopnosti odvádzať vlhkosť, priedušnosť a reguláciu teploty. Ako sa však tieto materiály odlišujú a čo každý ponúka? Existujú tri typy prírodných vlákien, ktoré si vyslúžili svoju popularitu v oblasti oblečenia, a tými sú merino vlna, bambus a bavlna.

Ako nadšenci do kvality a funkčnosti rozumieme, aké je dôležité vybrať správny materiál pre váš aktívny životný štýl. Taký materiál, v ktorom sa ty aj tvoja rodina budete cítiť pohodlne, tak akurát a všetky aktivity si užijete skrátka naplno.

Pýtaš sa prečo je dôležité investovať do udržateľného detského oblečenia? Tu je odpoveď.

Ako vybrať perfektné oblečenie nielen pre deti?

Poďme sa pozrieť na to, čo tí ktorý materiál ponúka za vlastnosti. Tiež niekedy tápeš, ako obliekať deti, aby im nebolo horúco ani zima, a do akých materiálov? Dobre to poznáme! Preto sme pre teba pripravili prehľadného sprievodcu, aby si vedela, po akom materiáli siahnuť. Deťom bude tak akurát teplo uprostred decembra aj júna, neprepotí sa a užijú si každú hru na plno.

Merino vlna

Vlna je známa svojimi vynikajúcimi izolačnými vlastnosťami a schopnosťou regulácie teploty, vďaka čomu dokáže tvoje dieťa zahriať v chladnejších podmienkach bez toho, aby mu bolo príliš horúco. Toto prírodné vlákno je veľmi priedušné a odvádza vlhkosť, čo je vhodné pre teplú i studenú klímu. Dbaj ale na to, aby si vyberala kvalitnú, jemnú vlnu, aby nedošlo k potenciálnemu podráždeniu kože. S nami sa báť nemusíš, na Bergam nájdeš kvalitné a nami overené oblečenie z merino vlny.

Bavlna

Bavlna je hypoalergénny materiál a často sa odporúča pre bábätká s citlivou kožou alebo alergiami. Je ľahké sa o ňu starať a môžeš ju prať aj pri vysokých teplotách, čo ju robí hygienickou. Bavlna však časom stráca tvar a nemusí byť najtrvanlivejšou voľbou, takže sa uisti, že každý produkt z bavlny, ktorý kupuješ, je kvalitný. Môžeš poznať aj mušelín, dvojitú bavlnenú gázovinu, ktorá je vhodná pre teplejšie podmienky a má krčivý efekt, takže ju nemusíš žehliť.

Ekologická bavlna

Na rozdiel od bežnej bavlny je ekologická bavlna vyrobená bez škodlivých chemikálií. Možno patríš medzi rodičov, ktorí uprednostňujú ekologickú bavlnu pre svoje bábätko, pretože má všetky výhody obyčajnej bavlny, ale s pridanou výhodou ekologickosti. Je mäkšia a pohodlnejšia na koži bábätka. Maj na pamäti, že ekologická bavlna môže rýchlejšie vyblednúť kvôli absencii chemických úprav. Takže opäť, uisti sa, že kupuješ kvalitu.

Bambus

Tento všestranný materiál je cenený ako látka pre detské oblečenie, pretože je mimoriadne mäkký, má schopnosť termoregulácie a je hypoalergénny. Bambusová tkanina je vysoko savá (viac ako bavlna), čo zaisťuje, že tvoje bábätko zostane suché. Bambusové detské oblečenie môže byť drahé a treba ho prať so starostlivosťou, aby si zachovalo svoj tvar a mäkkosť.

Zhrnutie: Čo je lepšie, vlna alebo bavlna?

Je to ako pýtať sa: „Čo je lepšie, skrutkovač alebo kladivo?“ V niektorých situáciách je lepšia vlna, v iných zase bavlna. Občas nie je jasná odpoveď a niekedy je najlepšia zmes materiálov.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.